zupa z marchewki

Zupa krem z marchewki, soczewicy i pieczonej papryki

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Zupa krem z marchewki, soczewicy i pieczonej papryki to moja kulinarna nowość. Nie jest to moja pierwsza zupa z marchewki, co to, to nie! Myślę, że tak jak inne pożywne, a zarazem łatwe i szybkie
w przyrządzeniu zupy, tak i ta zupa zagości u mnie na dłużej. Myślałam też, że wystarczy może na dwa dni… nie wystarczyła. Dosłownie resztkę udało mi się porwać do sfotografowania.  :-D

Składniki (na ok. 4 porcji):

  • ok. 0,50 kg marchewek, najlepiej młodych
  • ¾ szkl. czerwonej soczewicy
  • 2 duże upieczone czerwone papryki
  • ok. 1 litr wody
  • 1 łyżka domowej bulionetki warzywnej
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka, papryka ostra

Do dekoracji (na jedną porcję):

  • 1 łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany 30%
  • świeża bazylia

Przygotowanie:

  • papryki myję, osuszam i zawijam w folię aluminiową, tak przygotowane piekę w piekarniu w temperaturze ok. 180 stopni przez ok. 30 min., po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu ściągam skórkę oraz kroję,
  • marchewkę myję, obieram i kroję w średnie talarki,
  • do garnka nalewam wody i dodaję bulionetkę, oraz pokrojoną marchewkę,
  • po ok. 15 minutach dodaję pokrojoną paprykę oraz przepłukaną soczewicę,
  • całość gotuję do miękkości czyli jeszcze ok. 20 minut,
  • po lekkim przestudzeniu zupę doprawiam oraz miksuję blenderem na gładki krem,
  • podaję na ciepło, dekorując każdy talerz łyżką jogurtu lub śmietanki, oraz listkami świeżej bazylii.

Smacznego :)

Przepis bierze udział w akcji:

Wegetariański obiad III

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>