Sycąca zupa pomidorowo- warzywna z fasolką adzuki

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Fasolkę kupiłam z ciekawości oraz ze względu na jej właściwości zdrowotne. Fasola ta, podobnie jak inne rosliny strączkowe jest przede wszystkim bogata w błonnik, który poprawia pracę układu trawiennego. Fasola pomaga również obniżyć poziom cholesterolu,
a także polecana jest osobom chorym na cukrzycę, gdyż pomaga
w regulacji poziomu cukru we krwi. Ponadto jest źródłem białka, magnezu, potasu, fosforu, żelaza, cynku, miedzi, manganu i witamin
z grupy B (w szczególności kwasu foliowego).  Fasolka adzuki to nieduże bordowe ziarenka, które w smaku  są lekko słodkawe o takim orzechowym posmaku.

Poniższa zupa jest gęsta, bardzo pożywna, oraz bardzo smaczna. Gorąco polecam!

Składniki ( na 4-5 porcji):

  • 250 g fasolki adzuki,
  • 2 puszki pomidorów krojonych z zalewą,
  • 150 ml  sosu (przecieru) pomidorowego,
  • 2 cebule,
  • połowa małego selera,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 3 marchewki,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 1 listek laurowy,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • 4 ziarenka pieprzu,
  • ok.  1,5  litra wody,
  • 1 łyżka domowej bulionetki warzywnej,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • ½ łyżeczki ostrej papryczki,
  • sól,
  • czarny pieprz,
  • spora garść świeżej lub mrożone natki pietruszki

Przygotowanie:

  • fasolkę moczę przez 24 godziny, następnie odcedzam ją
    i przepłukuję,
  • cebulę, marchewkę, pietruszkę, selera kroję w miarę drobno
    i następnie podsmażam i lekko duszę kilka minut na maśle klarowanym,
  • wodę zagotowuję razem z bulionetką, dodaję liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu,
  • do wrzącej wody wrzucam podduszone warzywa oraz namoczoną fasolkę, gotuję na dużym ogniu ok. 5-7 minut,
  • następnie zupę przykrywam, zmniejszam ogień tak aby zupa tylko lekko się gotowała i trzymam na ogniu ok. 60-75 minut,
  • pod koniec gotowania dodaję pietruszkę i doprawiam przyprawami do smaku.

Podaję zupę z kromką świeżego chleba oraz dodatkowo posypaną jeszcze natką pietruszki.

Smacznego :)

Przepis bierze udział w akcji:

Wegetariański obiad III

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>