DSCN3797

Jaglana zapiekanka z fasolką adzuki, serem feta i jajkiem

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Jaglana zapiekanka z fasolką adzuki, serem feta i jajkiem powstała
z potrzeby „wysprzątania” zawartości lodówki z resztek, a przy tym pilnej potrzeby zjedzenia czegoś konkretnego i ciepłego po późnym powrocie do domu na obiado- kolację.

Zapiekanka sprawdziła się znakomicie, nie przewidywałam nawet, że może być aż tak dobra. Zapisuję przepis, aby nie uleciał w stercie karteluszek, bo na pewno będę do niego często wracać.

Doskonale smakuje ze szklanką zsiadłego mleka- Kolacja lub
obiado- kolacja idealna!

Zapraszam na smaczną, zdrową i szybką zapiekankę!

Składniki:

  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 3/4 szklanki ugotowanej fasolki adzuki,
  • opakowanie sera feta,
  • garść posiekanych orzechów włoskich,
  • jajka,
  • ok 10-15 dkg startego żółtego sera,
  • przyprawy: pieprz, tymianek, zioła prowansalskie,
  • oliwa z oliwek,

Przygotowanie:

  • jeszcze ciepłą kaszę jaglaną mieszam w dużej misce z: fasolką, orzechami, tymiankiem, pieprzem i pokruszonym serem feta,
  • wszystko wykładam do naczynia żaroodpornego na równą masę,
  • denkiem od szklanki lub kubka robię w masie jaglanej kilka wgłębień do których wybijam całe jajka,
  • wierzch przyprawiam ziołami prowansalskimi, oraz posypuję startym żółtym serem i polewam niewielką ilością oliwy z oliwek,
  • piekę w piekarniku do 30 minut (aż ser się stopi a jajko zetnie)
    w temperaturze ok 190-200 stopni,
  • podaję na ciepło.

Smacznego :)

Przepis bierze udział w akcji:

Wegetariański obiad III

2 myśli nt. „Jaglana zapiekanka z fasolką adzuki, serem feta i jajkiem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>