krem jaglan

NA OCHŁODĘ: Krem jaglany

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Upały nas nie opuszczają, organizm domaga się chłodzenia. Wczoraj po powrocie z pracy nie miałam ochoty na obiad, moje ciało mówiło: ochłody!  Jeśli myślę o chłodzeniu to pierwsze co mi przychodzi do głowy poza prysznicem to: zimna woda i lody. Zimna woda jest- w moim domu przez cały okres letni w lodówce chłodzi się woda z cytryną i miodem, lodów nie ma. Potrzeba matką wynalazku. Poza schłodzeniem się poprzez zjedzenie czegoś zimnego, za cel postawiłam także sobie przemycenie kaszy jaglanej.

Poniższy deser przyrządza się błyskawicznie, jest pożywny, smaczny i zimny :) Krem jaglany, nie jest  wybitnie mrożąco- zimny, ale zdecydowanie- dzięki mrożonym bananom przynosi ochłodę. Przygotowałam go dla całej rodziny. Bardzo zależało mi aby zjadł go mój Synek (ze względu na dodatek kaszy jaglanej) i udało się, zjadł całą porcję.

Kasza jaglana to tzw. superfood, jest ona niesamowicie zdrowa- stale gości w mojej kuchni. Nie bez powodu kasza jaglana nosi miano królowej kasz. Najważniejsze dla mnie powody spożywania kaszy jaglanej to:

  • nie uczula,
  • nie zawiera glutenu,
  • jest zasadowotwórcza,
  • usuwa śluz z organizmu,
  • jest lekkostrawna.

Naprawdę warto, aby na stałe zagościła w każdym domu. Polecam!

Składniki (dla 4 osób):

  • 5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 4-5 nektarynek,
  • dwa mrożone banany (najlepiej w plastrach),
  • cytryna,

Przygotowanie:

  • wszystkie składniki umieściłam w mikserze kielichowym i kilka minut miksowałam na gładką kremową masę,
  • całość przekładam do pucharków, dekoruję kawałkami nektarynki,
  • podaję natychmiast.

Smacznego :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>