DSCN3850

Migdałowy pudding chia z karmelizowanymi bananami i jagodami

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Lubię  śniadania na słodko: owsianka, jaglanka, koktajl itp. Poniższy pudding jest niesamowity! Przepis z gatunku: przepyszne, prześliczne i na dodatek zdrowe, takie połączenie jak widać jest możliwe. Deser jest niezwykle smakowity i bardzo szybko znika z pucharków.

Zazwyczaj umieszczam tylko jedno zdjęcie, ale dziś nie mogłam naprawdę się zdecydować, które wygląda smaczniej. Dlatego zdjęcia są dwa, jedno z podwójną przekładką owoców- niestety sok się przelał, a drugie z pojedynczą przekładką. Osobiście polecam podwójną przekładkę, ale ewentualnie większe pucharki by uniknąć sprzątania.

Pudding doskonale sprawdza się nie tylko jako śniadanie, ale też w formie deseru- przetestowałam na weekendowych Gościach. Choć moimi gośćmi były osoby, że tak powiem „światowe” pojęcia nie miały co to za ziarenka im podałam i autentycznie obawiali się o swoje zdrowie i życie ;-) . Kiedy poprosiłam aby zgadywali, co się kryje na dnie pucharków obstawili na… kawior :lol: Choć do jedzenia zabierali się z wielką rezerwą, szybko opróżnili swoje pucharki.

Wracając do mojego śniadania, jak widać na zdjęciu zamiast zjeść śniadanie na tarasie, jadłam je przed tarasem dosłownie, spoglądając na padające krople deszczu. Nie było mi smutno, wcale a wcale. Takie śniadanie niewątpliwie dodają energii i lepiej nastraja na cały dzień.

Składniki (na 3 porcje):

  • ok 300 ml mleka migdałowego
  • ok. 4 łyżki nasion chia,
  • 2 banany,
  • 1 1/2 łyżki masła klarowanego,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki jagód,
  • 1 łyżka miodu ewentualnie cukru,

Przygotowanie:

  • mleko przelewam do słoika, dodaję nasiona chia i mieszam nasionka z mlekiem,
  • zamknięty słoik wstawiam do lodówki i co jakiś mieszam, po czym zostawiam słoik w lodówce na noc,
  • wieczorem również do jagód dodaję miód i wstawiam na noc je do lodówki (dodatek miodu, cukru sprawia, że owoce puszczą sok),
  • rano, na patelni podgrzewam masło i dodaje do niego cukier,
  • cukier karmelizuję ok 3 minuty- ciągle mieszając,
  • do cukru dodaje pokrojone w plasterki banany i podsmażam
    z cukrem ok 3-5 minut,
  • wszystkie składniki przekładam do pucharków w kolejności: pudding chia, karelizowane banany, jagody w miodzie.

Smacznego :)

DSCN3855

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>