DSCN3836

Czekoladowy krem daktylowy

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Kto nie lubi czekolady ręka do góry. Dzieciaki też uwielbiają wszystko co czekoladowe. Mój Synek długo nie jadł słodyczy (mniej więcej do 2 roku życia nie wiedział co to czekolada). Kiedy jednak zaczął spotykać się z rówieśnikami, zauważać słodycze na półce sklepowej itp. nie dało się uniknąć spotkania z czekoladą.

Synek nie je dużo słodyczy, co to to nie. W słynnym jajku niespodziance tak naprawdę bardziej interesuje go niespodzianka niż czekolada. Ale słodycze i dziecko to osobny, dłuższy temat.

Poniższy krem jest małym oszustwem, jedną z wielu prób samodzielnego przygotowania słodkości. Sprawdza się idealnie!

Ten przepis to baza, tak naprawdę smaczny ale dopiero początek przygody. Gotowy krem idealnie sprawdza się jako smarowidło np do pieczywa chrupkiego, jako masa do tarty itp. Nic nie stoi na przeszkodzie aby krem wzbogacić o dowolne składniki, takie np. jak:orzeszki, rodzynki czy też np o chili. Jak to mówią: ogranicza nas tylko wyobraźnia, no i … nasze kubki smakowe ;-)

Składniki:

  • Szklanka daktyli,
  • Woda,
  • Cynamon,
  • Kakao,

Przygotowanie:

  • daktyle zalewam letnią wodą (tak aby wszystkie były przykryte)
    i odstawiam na noc,
  • rano z daktyli odlewam wodę, dodaję cynamon i kakao do smaku,
  • wszystko razem miksuję blenderem na gładką masę,

Smacznego :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>