ciastko

Lekki serniczek na zimno z winogronami i galaretką

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Wczorajszy wpis „sponsorowało” słońce, dzisiejszy wpis „sponsoruje” deszcz ;)

Wczoraj jeszcze pisałam o upałach, o ochłodzie i o pogodzie.  Pogoda tradycyjnie nas nie rozpieszcza, jak w bollywoodzkim filmie: czasem słońce, czasem deszcz.

Co więc można z dzieckiem robić w deszczowe popołudnie? Nam się zawsze udaje znaleźć jakieś rozwiązanie: wspólne budowanie, malowanie, itp. Bardzo lubimy też wspólnie pracować w kuchni. Mój Synek uwielbia wyciskać soki z owoców i warzyw w sokowirówce, uwielbia też piec babeczki. Przy tym serniczku również dzielnie mi pomagał: układał biszkopty, pomagał mieszać galaretkę itp. Ponieważ oczekiwanie na stężenie galaretki zajmuje chwilkę, przeplataliśmy przygotowanie serniczka wspólnym układaniem puzzli.

Uwielbiam razem z Synkiem pracować w kuchni, to prawdziwa przyjemność, nawet jeśli wszystko trwa trochę dłużej, a potem jest więcej sprzątania ;).

Serniczek z tego przepisu nie jest wysoki, tym bardziej że ja przygotowałam go w formie na tartę. To taka porcja na jeden dzień, np. do kawy. Serniczek jest lekki i kolorowy, a przy tym bardzo smaczny. To przepis baza, można zmienić owoce, smaki galaretki, albo- zrobić go z podwójnej porcji. 

Polecam wspólną zabawę i eksperymentowanie w kuchni z dzieckiem!

Składniki (6-8 kawałków):

  • 3/4 opakowania okrągłych biszkopcików,
  • opakowanie 400 dkg serka homogenizowanego waniliowego,
  • 2 galaretki o truskawkowym smaku,
  • ok. szklanka jasnych winogron,
  • 2 szklanki wody,

Przygotowanie:

  • w szklance wrzącej wody rozpuszczam galaretkę i odstawiam do lodówki do schłodzenia na ok. 30 minut,
  • formę (u mnie na tartę) wykładam folią aluminiową, tak aby została mi zakładka ok. 5 cm ponad brzeg formy,
  • na spodzie formy układam biszkopty,
  • na biszkoptach układam pojedyńczo winogrona,
  • do miski przekładam serek homogenizowany i  dodaję stopniowo do niego tężejącą galaretkę krótko miksując blenderem, do uzyskania jednolitej masy,
  • serek szybko przekładam do formy, zalewając nim ostrożnie biszkopty i winogrona (tak aby biszkopty nie poprzesuwały się),
  • formę odstawiam do lodówki aby masa serowa zastygła- ok. 30 minut,
  • w szklance wrzącej wody dokładnie rozpuszczam galaretkę i przekładam do lodówki do stężenia,
  • po ok. 30 minutach przelewam tężejącą galaretkę na masę serową jednocześnie stawiając folię aluminiową, tak aby sięgała ponad brzeg formy- co pozwoli zapobiec ewentualnemu wypłynięciu galaretki,
  • sernik ponownie wstawiam do lodówki na ok. 1 godzinę,
  • po tym czasie wyciągam sernik z formy, ostrożnie zdejmuję folię i gotowe.

Smacznego:)

Ja swoją porcją serniczka uprzyjemniałam sobie czytanie książki „Zamień chemię na jedzenie”. Już teraz zapraszam na kolejny wpis- moją subiektywną recenzję owej książki.

z książką

Jedna myśl nt. „Lekki serniczek na zimno z winogronami i galaretką”

  1. Dla dzieci to ogromna frajda być w kuchni z mamą czy babcią – pamiętam, jak mnie to zawsze cieszyło :)
    A serniczek wspaniały :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>