dżem z aronii i jabłek

Dżem i sok z aronii i jabłek

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Jeszcze nie tak dawno, choć chwilę temu już, jako młoda żona stwierdziłam, że na pewno  żadnych przetworów to ja robić nie będę, i już! No bo po co, skoro jak chcę to wszystko mogę sobie kupić. Niby racja, dziś też wszystko mogę kupić, a mimo to stałam się wielką fanką przetworów.

Przez całe lato i wczesną jesień spędzam długie godziny na właściwym przygotowaniu słoików, przebraniu owoców i przygotowywaniu dżemów. Co się zmieniło? Tak ogólnie to nic, bo nadal wszystko mogę kupić, ale zmieniła się moja świadomość. Jeśli chcę jeść zdrowo i świadomie, to najlepiej wiem co jest w dżemie, który sama przyrządzę, 100 % pewność że owoce lub warzywa nie rosły przy ruchliwej autostradzie mam kiedy sama je zerwę lub kupię u lokalnego rolnika.

To co kiedyś było dla mnie udręką, dziś jest przyjemnością.

Zapraszam na dżem z aronii, jak już pisałam to nie jest łatwy owoc, ze względu na swój cierpki smak, jednak ze względu na niesamowite właściwości aronii naprawdę warto je jeść. Aronię warto mieszać z innymi owocami, dzięki czemu możemy zneutralizować jej smak.

Ważne (dla mnie) właściwości aronii:

  • obniża ciśnienie,
  • usuwa złogi złego cholesterolu z żył,
  • ma działanie przeciwutleniające,
  • zmniejsza skutki napromieniowania np. od telefonu komórkowego czy też telewizora,
  • wzmacnia naczynia krwionośne,
  • pomaga usuwać z organizmu toksyny, itp.

Składniki na ok. 5 szt 300 ml słoików dżemu+400 ml soku:

  • 2 kg aronii,
  • 1 kg jabłek,
  • 1 kg cukru,

Przygotowanie:

  • aronię i jabłka dokładnie myję,i jeśli trzeba przebieram,
  • aronię wrzucam do dużego garnka,
  • jabłka obieram i kroję w niedużą kostkę, wrzucam do aronii,
  • owoce zasypuje cukrem i odstawiam na ok 20 min.
  • po tym czasie stawiam garnek na kuchence i gotuję dżem ok. 1 godziny,
  • dżem zostawiam do wystygnięcia na całą noc,
  • rano ponownie stawiam garnek na kuchence i gotuję ok 1 godziny, po tym czasie zlewam do przygotowanych butelek sok a dżem wyłączam,
  • kiedy dżem przestygnie miksuję go blenderem i ponownie stawiam na kuchence,
  • od tego czasu dżem gotuję jeszcze ok. 30- 40 minut, stale mieszając,
  • po tym czasie dżem przekładam do przygotowanych słoików, które odstawiam do góry dnem do wystygnięcia, a następnie pasteryzuję ok 20 minut w piekarniku nagrzanym na 110- 120 stopni.

Smacznego :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>