zupa krem z kalafiora

Zupa krem z kalafiora z koperkiem

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Chociaż bardzo lubię zupę kalafiorową w klasycznej formie, to przygotowania w formie kremu również smakuje wyśmienicie. Zupy w formie kremów zdominowały moją kuchnię, rozgościły się w niej i pewnie zostaną na dłużej. Zawsze staram się mieć w domu przygotowaną zupę, czy to na szybki obiad po pracy, czy też na kolację.

Zupa krem z kalafiora z koperkiem pięknie pachnie, jak dla mnie koperek i kalafior to połączenie idealnie. Zupa jest gęsta pożywna i smaczna. Warto wykorzystywać sezonowe owoce: piękne, zdrowe i pachnące, bo w sezonie są one po prostu najzdrowsze i zarazem najtańsze, więc to obopólna korzyść.

Składniki na ok (4-5 porcji):

  • 1,2 litra wywaru mięsno- warzywnego,
  • 1 średni kalafior,
  • 2 średnie młode ziemniaki,
  • pęczek świeżego koperku,
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek,

Przygotowanie:

  • kalafiora dokładnie myję i dzielę na mniejsze części,
  • ziemniaki myję, obieram i kroję w średnią kostkę,
  • wywar zagotowuję i wrzucam do niego przygotowane warzywa, gotuję ok 20 minut,
  • po tym czasie do zupy dodaję koperek i gotuję jeszcze 5 minut,
  • pod koniec gotowania dodaję pozostałe przyprawy,
  • zupę pozostawiam do lekkiego ostygnięcia i wtedy miksuję ją blenderem na jednolity krem i ewentualnie doprawiam,
  • podaję na ciepło.

Smacznego! :)

2 myśli nt. „Zupa krem z kalafiora z koperkiem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>