ciastka owsianne ze ślwkami

Ciastka owsiane ze śliwkami

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Ciastka owsiane sprawdzają się doskonale jako dodatek do śniadania, II śniadanie oraz przekąska zabrana ze sobą „na szybko” na spacer. To na pewno lepsze i zdrowsze rozwiązanie niż lizak, czy kupne ciastka dla Dużego i Małego.

Od dawna myślałam o zrobieniu ciastek owsianych w jakiejś nowej odsłonie. Kiedy zobaczyłam ten przepis, pomyślałam, że połączenie płatków owsianych z śliwkami, to świetny sposób na wykorzystanie lekko niedojrzałych śliwek, które akurat miałam w domu.

Przepis zmodyfikowałam- a jakże! i oto efekty: Ciastka wychodzą bardzo smaczne i aromatyczne. Taka paczuszka jak na zdjęciu- to świetny pomysł na drugie śniadanie do pracy.

Upieczone ciastka można przechowywać w zamkniętym pojemniku ok 2-3 dni.

Składniki na ok. 16-18 ciastek:

  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 1 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki maki amarantusowej,
  • 2  łyżka mielonego sezamu
  • 15 suszonych daktyli
  • 1 i 1/2 szklanki wydrylowanych świeżych śliwek
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 jajko,

Przygotowanie:

  • w dużej misce mieszam płatki, mąkę i sezam,
  • w blenderze miksuję daktyle ze śliwkami i miodem,
  • masę z blendera dodaję do miski z suchymi składnikami, wbijam jajko i wszystko mieszam,
  • gotową masę odstawiam na ok. 15-20 minut,
  • po tym czasie na wyłożonej papierem i posmarowanej lekko olejem blaszce formuję i układam ciastka,
  • ciastka piekę w temperaturze 180 stopni przez 30 minut z termoobiegiem,
  • ciastka zdejmujemy z blachy i zostawiamy do wystygnięcia.

Smacznego :)

2 myśli nt. „Ciastka owsiane ze śliwkami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>