zapiekana owsianka z owocami i bezową pianką

Zapiekana budyniowa owsianka z owocami i bezową pianką

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Zapraszam na kolejny pomysł na owsiankę, tym razem zapiekaną z dodatkiem budyniu i owoców, która chowa się pod miękka i słodką bezową pianką. To pomysł na weekendowe śniadanie na ciepło. Choć przygotowanie takiej owsianki jest bardziej pracochłonne niż tradycyjny sposób, jednak zapewniam, że warto poświęcić 30-40 minut więcej, by cieszyć się jej smakiem.

To doskonały sposób na rozgrzewające i energetyzujące śniadanie w jesienne poranki.

Składniki (na ok. 3 porcje):

  • 1 i 1/2 szklanki mleka,
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich,
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego,
  • 2 banany,
  • 200 dkg czerwonej porzeczki,
  • 2 białka,
  • 2-3 łyżki cukru pudru,
  • szczypta soli,

Przygotowanie:

  • 1 szklankę mleka zagotowuję,
  • do gotującego się mleka wrzucam płatki owsiane i zmniejszam gaz, gotuję ok 2 minut,
  • w tym czasie z pozostałym mlekiem mieszam budyń waniliowy, po czym dodaję go do gotującej się owsianki i mieszając gotuję jeszcze ok 1-2 minut, aż owsianka zgęstnieje,
  • tak przygotowaną owsiankę przekładam do naczynia do zapiekania,
  • na owsiance układam umyte czerwone porzeczki na przemian z plastrami banana,
  • w misce ubijam na sztywno białka z dodatkiem szczypty soli, kiedy będą już sztywne dodaję po łyżce cukru nadal ubijając,
  • ubite białka z cukrem przekładam na owoce,
  • całość zapiekam w piekarniku przez ok 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni,
  • podaję po lekkim wystudzeniu.

Smacznego! :)

 

2 myśli nt. „Zapiekana budyniowa owsianka z owocami i bezową pianką”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>