puree z dyni

Puree z pieczonej dyni

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Dzisiaj podaję prosty przepis, a raczej sposób na zrobienie puree z pieczonej dyni. Ja swoje robię „przy okazji” pieczenia czegoś innego w piekarniku i potem z powodzeniem dodaję do różnych dań.

Kilka następnych przepisów będę podawała z wykorzystaniem właśnie Dyni i puree dyniowego. Bardzo lubię dynię i z roku na rok przekonuje się do jak wielu potraw można ją wykorzystać.

Ja swoje puree przygotowuję tak:

  • dynię dokładnie myję,
  • kroję na mniejsze kawałki (6, 8),
  • oddzielam miękki miąższ i pestki,
  • każdy kawałek dyni zawijam w folię aluminiową,
  • piekę w piekarniku w 180 stopniach z termoobiegiem przez ok. 30 minut,
  • wyjmuję dynię z piekarnika i studzę,
  • ostudzoną dynię oddzielam ostrym nożykiem od skórki,
  • tak przygotowaną dynię miksuję blenderem,
  • przechowuję w lodówce ok 3 dni, można też miąższ mrozić.

Polecam! :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>