cytryny w rumie

Cytryny z imbirem w miodzie i rumie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Coraz ciemniejsze i zimniejsze wieczory to już codzienność. W taką jesienną pogodę łatwo też złapać przeziębienie, dlatego profilaktycznie trzeba temu zapobiegać. Ja po powrocie z pracy lub z długiego spaceru po lesie lubię się rozgrzać ciepłą herbatą z dodatkiem cytryn z imbirem w miodzie i rumie. Taki wyjątkowy dodatek przygotowuję cyklicznie przez całą jesień i zimę.

Również dla dziecka przygotowuję cytryny z imbirem, ale zalewam je tylko miodem- także bardzo je lubi. Polecam!

Składniki na 2 słoiki po 200 ml:

  • 3 cytryny,
  • 4 kopiate łyżki miodu,
  • 200 ml rumu,
  • świeży imbir,

Przygotowanie:

  • cytryny dokładnie myję i sparzam, 
  • ostrym nożem trzeba odkroić końcówki cytryny a resztę cytryny pokroić w cienkie plasterki,
  • imbir obieram i kroję w cieniutkie plasterki,
  • w przygotowanym słoiku na przemian układam cytryny przekładane kawałkami imbiru,
  • w garnku na niewielkim ogniu podgrzewam rum z miodem tylko do momentu rozpuszczenia się miodu,
  • podgrzaną mieszanką miodu i imbiru zalewam cytryny w słoiku,
  • słoik zakręcam i odstawiam w ciemne miejsce na ok 2 dni,
  • po tym czasie cytryny są gotowe do dodania do herbaty,
  • przechowuję je w lodówce przez ok 1 tydzień.

Na zdrowie! :)

4 myśli nt. „Cytryny z imbirem w miodzie i rumie”

    1. Nie ma określonego terminu ważności, ale przechowywane zbyt długo- cytryny kwaśnieją. Ja przechowuję je w lodówce do tygodnia czasu- tak jak napisałam we wpisie :) Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>