zupa dyniowa

Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Zapraszam na dość klasyczny przepis na zupę dyniową z mlekiem kokosowym. Bardzo ją lubię bo nie tylko świetnie smakuje ale i przepięknie wygląda.

Składniki (na ok. 8 porcji):

  • 1,5 kg dynia hokkaido,
  • 2 l wody,
  • 1 łyżka domowej bulionetki,
  • 1/3 ostrej papryczki,
  • duża puszka (400) mleka kokosowego,
  • garść pestek z dyni do posypania,

Przygotowanie:

  • dynię dokładnie myję, ale jej nie obieram, kroję na 6 części i wydrążam z pestek i miękkiego miąższu,
  • następnie dynię kroję w średniej wielkości kawałki, przekładam do garnka i zalewam wodą, w której mieszam bulionetkę,
  • do garnka dodaję pokrojony na mniejsze części kawałek umytej czerwonej ostrej papryczki- bez pestek,
  • dynię gotuję do miękkości i zestawiam z kuchenki,
  • kiedy ugotowana dynia lekko schłodzi się dodaję do garnka całe mleko kokosowe,
  • wszystko razem miksuję blenderem na gładki krem,
  • przed podaniem posypać pestkami z dyni.

Smacznego :) !

6 myśli nt. „Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>