moja owsianka

Jesienna owsianka: czyli owsianka z jabłkiem, cynamonem, rodzynkami i orzechami brazylijskimi

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

W mroźny, ciągle jeszcze jesienny ale zimny już poranek mam potrzebę zjedzenia czegoś co rozgrzeje mnie od środka, będzie sycące i smaczne oraz doda mi energii na cały dzień. W roli takiego śniadania sprawdzi się oczywiście owsianka, tym razem w jesiennej odsłonie czyli owsianka z jabłkiem, cynamonem, rodzynkami i orzechami brazylijskimi. 

To naprawdę smakowity pomysł na rozpoczęcie dnia :) Pychotka :)

Składniki (na 2 porcje):

  • 0,5 szklanki mleka,
  • 0,5 szklanki wody,
  • 4 łyżki płatków owsianych,
  • 1 łyżka zarodków pszennych,
  • 1 jabłko,
  • mała garść rodzynek,
  • 0,5 łyżeczki cynamonu,
  • szczypta imbiru,
  • garść orzechów brazylijskich,
  • 1 łyżka miodu,

Przygotowanie:

  • na kuchence w niedużym garnku zagotowuję mleko z wodą,
  • jabłko dokładnie myję, obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach,
  • orzechy kroję na mniejsze kawałki,
  • zmniejszam gaz do minimum i dodaję płatki owsiane i zarodki pszenne, gotuję jeszcze 3-5 minut,
  • po tym czasie do owsianki dokładam rodzynki i starte jabłko, wszystko mieszam i odstawiam na kilka minut,
  • gotową owsiankę przekładam do miseczki, posypuję pokrojonymi orzechami i polewam miodem.

Smacznego! :)

2 myśli nt. „Jesienna owsianka: czyli owsianka z jabłkiem, cynamonem, rodzynkami i orzechami brazylijskimi”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>