sos karmelowy

Płynny sos karmelowy- prosty, szybki i smaczny

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Są takie smaki, które uzależniają, wciągają i pochłaniają człowieka bez reszty. Dla mnie takim smakiem jest np. karmel, jestem jego wielką fanką. Mam nadzieje, że Ty też już nią jesteś :)

Przygotowanie sosu karmelowego nie wymaga ani specjalistycznego sprzętu, ani skomplikowanych składników, ani nawet wiele czasu, w zasadzie czasu nie potrzeba wiele, ale na pewno potrzeba odrobinę uwagi i skupienia. Później już jest tylko radość ze smaku, zapachu, konsystencji…  rozkosz.

Dziś pokażę Wam mój sposób na przygotowanie płynnego sosu karmelowego, a w następnych kilku wpisach, pokaże Wam jak można go wykorzystać. Zastosowań sos karmelowy może mieć naprawdę wiele- nie tylko jako polewa do lodów, choć w tej wersji sprawdza się również  genialnie.

Składniki (na ok 200 ml sosu):

  • 200 g cukru białego,
  • 100 ml wody,
  • 250 ml śmietany kremówki,
  • 1 łyżka masła klarowanego,

Przygotowanie:

  • cukier przesypuję do niedużego garnka z grubym dnem,
  • dodaję wodę i całość zagotowuję, mieszam od czasu do czasu, aby cukier szybciej się rozpuścił,
  • od momentu zagotowania, zmniejszam gaz na średni i gotuję całość przez ok 15- 20 minut, aż całość zamieni się w jasny karmel, w razie potrzeby należy proces gotowania wydłużyć, uważając przy tym aby karmel się nie przypalił, (całość będzie mocno „bąbelkować” to normalne, nie należy przez to zmniejszać mocy gazu),
  • karmel zdejmuję z ognia i od razu dodaję do niego kremówkę: wlewam ją powolutku cały czas energicznie mieszając karmel (nie należy przejmować się buchającą parą tylko mieszać dalej ;) ),
  • na końcu dodaję masło, całość energicznie mieszam aż powstanie jednolity, kremowy sos,
  • sos po lekkim ostudzeniu można podawać, lub też przelać do butelki i w lodówce przechowywać przez kilka dni.

UWAGA! Jeśli zależy nam na przyrządzeniu sosu karmelowego o gęstszej konsystencji, należy po prostu zmniejszyć ilość dodawanej śmietanki kremówki.

Smacznego! :)

Przepis bierze udział w akcji:

Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów

2 myśli nt. „Płynny sos karmelowy- prosty, szybki i smaczny”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>