gruszki w sosie karmelowym

Gruszki z konfiturą różaną w polewie karmelowej

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Prawda, że gruszki z konfiturą różaną w polewie karmelowej oprószone kawałkami nerkowców wyglądają genialnie? Tak też smakują. Na dodatek, przyrządza się je całkiem szybko. Więc do dzieła :)

Zapraszam na przepis :)

Składniki (na 2 porcje):

  • 4 gruszki,
  • 1 szklanka cukru,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1 l. wody,
  • 2 łyżki konfitury różanej,
  • garść orzechów nerkowców,
  • sos karmelowy z tego przepisu,

Przygotowanie:

  • orzechy nerkowce pokroić na mniejsze części,
  • gruszki dokładnie myję i obieram, uważając przy tym żeby nie odciąć ogonka,
  • jeśli gruszka po obraniu nie stoi stabilnie, to z jej dolnej części odcinam nieduży plasterek, tak aby ją ustabilizować,
  • w rondelku zagotowuję wodę z cukrem i sokiem z cytryny,
  • kiedy woda się zagotuje, zmniejszam gaz na średni i wkładam do niego gruszki,
  • gotuję gruszki aż będą szkliste i lekko zmiękną,
  • gruszki wyjmuję z zalewy, odcedzam,
  • na każdy talerz przekładam po dwie gruszki,
  • dodaję po łyżce konfitury różanej,
  • całość polewam ciepłym sosem karmelowym i posypuję nerkowcami.

Smacznego! :)

2 myśli nt. „Gruszki z konfiturą różaną w polewie karmelowej”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>