łazanki z kiszoną kapustą i pieczarkami

Zapiekane łazanki z kiszoną kapustą, kiełbasą i pieczarkami

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Osobiście nie przepadam za przygotowaniem dań z użyciem kapusty. Sama nie wiem skąd we mnie bierze się ta niechęć, unikam, nie lubię i już. Jest jednak jeden wyjątek- łazanki- te mogłabym przygotowywać nawet co tydzień. Nie wiem co w nich jest takiego wyjątkowego, może fakt, że to makaron z kapustą, ale je po prostu uwielbiam. Przygotowywać i jeść.

Zapraszam zatem na mój przepis na przepyszne łazanki z kiszoną kapustą, kiełbasą i pieczarkami, które ze smakiem zje każdy: mały i duży. Wedle upodobań można dodać mniej, lub więcej składników mięsnych, ale podane w przepisie ilości są optymalne. Dzięki zapieczeniu łazanki zyskują bardzo na smaku, dlatego polecam nie pomijać tego etapu przygotowań.

Zapraszam :)

Składniki (na ok 6 porcji):

  • 250 g makaronu łazanki,
  • 0,5 kg kiszonej kapusty,
  • 2 duże cebule,
  • ok. 400 g nietłustej kiełbasy,
  • ok 200 g ładnego boczku- najlepiej wędzonego,
  • 0,5 kg pieczarek,
  • masło klarowane do smażenia,
  • 2 łyżki oliwy, lub masła klarowanego do zapiekania,
  • Przyprawy: kminek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, majeranek, czosnek,

Przygotowanie:

  • kapustę odsączam, kroję na mniejsze kawałki i przekładam do garnka,
  • do kapusty dodaję: 1 łyżeczkę kminku, 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu, 
  • całość zalewam wodą i gotuję ok 30- 40 minut, aż kapusta będzie miękka,
  • cebulę obieram i kroję w niedużą kostkę i obsmażam na patelni, a następnie przekładam do naczynia żaroodpornego,
  • kiełbasę i boczek kroję także w niedużą kostkę i obsmażam wolniutko na patelni- wytapiając tłuszcz, a następnie przekładam do naczynia żaroodpornego,
  • pieczarki dokładnie myję i kroję na 4-6 części, a następnie duszę je do miękkości na patelni i przyprawiam: solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem, 
  • miękkie pieczarki przekładam do naczynia żaroodpornego,
  • makaron gotuję w osolonej wodzie ok 8-10 minut, a następnie przekładam go do naczynia żaroodpornego,
  • ugotowaną i troszkę przestudzoną kapustę odsączam i również przekładam do naczynia żaroodpornego,
  • wszystko razem dokładnie mieszam, i posypuje dużą ilością majeranku, oraz wedle potrzeby doprawiam pozostałymi przyprawami,
  • łazanki polewam po wierzchu oliwą, lub 2 roztopionymi łyżkami masła klarowanego,
  • całość zapiekam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20- 30 minut.

Smacznego! :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>