pieczone jabłka z bakaliami

Pieczone jabłka z bakaliami i amaretto

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Pieczone jabłka to jeden z moich ulubionych zimowych deserów. W poniższej wersji dla dorosłych jabłka są smaczne i aromatyczne. Zapraszam do wypróbowania mojego pomysłu.

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 jabłka,
  • garść rodzynek,
  • garść suszonych rodzynek,
  • garść migdałów,
  • ok 100-150 ml syropu amaretto,
  • 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny,

Przygotowanie:

  • bakalie kroje na mniejsze kawałki i przekładam do miseczki,
  • bakalie zalewam syropem i sokiem z cytryny, mieszam i pozostawiam do napęcznienia,
  • jabłka dokładnie myję i ścinam ich górną część z ogonkiem tak żeby powstała „czapeczka”,
  • środek jabłka wydrążam (ja robię to przy użyciu łyżki do lodów),
  • jabłka nadziewam przygotowanymi nasączonymi bakaliami,
  • nadziane jabłka przykrywam czapeczkami i piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok 10- 12 minut aż będą miękkie (w zależności od odmiany użytych jabłek),
  • podaję po lekkim przestudzeniu.

Smacznego! :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>