piernikowe muffiny

Piernikowe muffiny z piernikowym kremem z serka mascarpone

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Nie ma śniegu, pada deszcz, samopoczucie nie dopisuje… to nie są sprzyjające okoliczności, ale nawet to nie zabije magii tego wyjątkowego czasu Świąt. Zapachy, smaki, kolory, wszystko tworzy ten niepowtarzalny Świąteczny klimat, który chcemy żeby nigdy się nie kończył. 

Więc na święta, ale nie tylko proponuję piernikowe muffiny z piernikowym kremem z serka mascarpone. Robi się je niezwykle szybko, są też bardzo smaczne, co pozwala na to by więcej czasu spędzić z bliskimi na świętowaniu smakując takie małe, urocze muffinki. Zapraszam!

Składniki:

  • 400 g mąki,
  • 100 g cukru,
  • 11/2 łyżki kakao,
  • 2 łyżki przyprawy do piernika,
  • 1 ½ łyżeczki sody,
  • 150 ml mleka,
  • ¼ kostki masła,
  • 1 jajko,
  • 150 ml dżemu,
  • 2-3 łyżki syropu piernikowego,
  • opakowanie serka mascarpone,

Przygotowanie:

  • W jednej misce wymieszaj mąkę z cukrem, kakao, przyprawą i sodą,
  • W drugiej misce wymieszaj mleko, z rozpuszczonym masłem i jajkiem,
  • Mokre składniki połącz ze słodkimi, na końcu dodaj ulubiony dżem, wszystko krótko zmiksuj do połączenia się składników,
  • Ciasto przełóż do ¾ wysokości foremek i piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni,
  • Muffinki przestudź na kratce,
  • Przygotuj krem: serek zmiksuj z syropem piernikowym lub miodem, przełóż do szprycy i udekoruj nim muffiny.

Smacznego! :)

2 myśli nt. „Piernikowe muffiny z piernikowym kremem z serka mascarpone”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>