hummus

Hummus

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Hummus, uwielbiam.

Poniżej podany przepis to moje (aktualnie ;-) ) proporcje idealne, na gęsty hummus, którym smaruję pieczywo. Takie proporcje najbardziej też odpowiadają mi smakowo, może posmakują też komuś jeszcze. Zachęcam do wypróbowania.

Kiedy tylko uda mi się kupić puszkę ciecierzycy, to wiadomo, że tylko po to by móc zrobić z niej hummus :) więc do dzieła!

Składniki:

  • puszka ciecierzycy (400 ml),
  • 2 łyżki pasty sezamowej tahini,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • duża garść drobno pokrojonej świeżej natki pietruszki,
  • 1 łyżka dobrej oliwy,
  • 2 łyżki niegazowanej wody mineralnej,
  • szczypta czerwonej słodkiej papryki, sól, pieprz,

Przygotowanie: wszystkie składniki poza natką umieszczam w blenderze kielichowym i miksuję do czasu uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Pod koniec dodaję natkę, mieszam krótko. Gotowe!

Smacznego! :)

Przepis bierze udział w akcji:

Niskokaloryczny styczeń

2 myśli nt. „Hummus”

    1. To prawda, choć wtedy ja przygotowuję go w troszkę rzadszej konsystencji niż kiedy używam go do smarowania chleba. Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>