dyniowe ciastka owsiane z masłem orzechowym

Dyniowe ciasteczka owsiane z masłem orzechowym- bez mąki, mleka i jajek

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Zapraszam na przepis na pyszne dyniowe owsiane ciasteczka z masłem orzechowym. Szybkie, smaczne i zdrowe- czyli moje ulubione połączenie. Co ważne do ich przygotowania nie użyłam ani mąki, ani mleka, ani jajek. Wykluczając z diety powyższe produkty wcale nie trzeba rezygnować z słodkości- zobaczcie sami  jakie to proste :)

Składniki:

  • 1 szklanka puree z dyni z tego przepisu,
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich,
  • 1 szklanka płatków jaglanych,
  • 1 szklanka pestek z dyni,
  • 1/2 szklanki sezamu,
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy,
  • 3 łyżki (najlepiej domowego)  masła orzechowego,
  • olej do wysmarowania formy,

Przygotowanie:

  • wszystkie składniki wkładam do miski i mieszam drewnianą łyżką do połączenia,
  • z ciasta formuję kulki i wykładam na wyłożoną papierem i wysmarowaną olejem formę, w niedużych odstępach (ciastka nie urosną),
  • każdą kulkę spłaszczam przy użyciu łyżki, lub po prostu ręki,
  • piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok 15 minut aż się zarumienią,
  • po upieczeniu przez chwilkę zostawiam jeszcze ciastka w  piekarniku przy uchylonej szybie,
  • przekładam ciastka na kratkę i pozostawiam do wystudzenia.

Smacznego! :)

Przepis bierze udział w akcji:

Niskokaloryczny styczeń

4 myśli nt. „Dyniowe ciasteczka owsiane z masłem orzechowym- bez mąki, mleka i jajek”

    1. Ja akurat wykorzystałam jeszcze świeżą dynię dostępną w moim osiedlowym warzywniaku. Zamrożone zapasy trzymam na cięższe czasy ;)
      Dziękuję za komentarz i pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>