DSCN6189

Domowa granola- czekoladowo- cynamonowa

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Jeszcze niedawno słysząc o jogurtownicy myślałam że to fanaberia i kolejny „mebel” kuchenny do przestawiania. Czas pokazał jak bardzo się myliłam. Dziś nie wyobrażam sobie kuchni bez niej.  Dzięki niej mogę przygotować zdrowe jogurty na bazie mleka i bakterii. Nie ma w nich ani mleka w proszku, ani cukru ani innych udziwnień, których nie brakuje w dostępnych w sklepach jogurtach naturalnych.

Od kiedy w moimi domu pojawiła się jogurtownica, nieustannie przygotowujemy jogurty na bazie mleka krowiego (myślę że wegański jogurt to kwestia czasu i wprawy) i zajadamy się nim  na śniadanie. Aby nie popaść w monotonię jako dodatki do jogurtu stosujemy:

  • dżem owocowy,
  • płatki owsiane, lub jaglane,
  • bakalie,
  • frużeliny,
  • oraz domowe granole.

W dzisiejszym wpisie pokażę Wam mój sposób na smaczną, domową granolę, którą z powodzeniem można dodać do jogurtu, mleka, sałatki owocowej, lub zajadać się nią jako samodzielną przekąską. Połączenie czekolady i cynamonu bardzo mi odpowiada.

Lubię granolę, bo za każdym razem można wymyślić inne smakowe połączenie i dodać swoje ulubione składniki. Mi bardzo przypadły do gustu: granola dyniowa z żurawiną, granola kokosowa z różą, granola bananowo- pomarańczowa… Pomysłów i kombinacji są nieskończone możliwości…

Składniki (na dwa 1 l słoiki granoli):

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich,
  • 1 szklanka płatków jaglanych,
  • 1 szklanka orzechów włoskich,
  • 1 szklanka orzechów laskowych,
  • 1 szklanka żurawiny,
  • 1 szklanka orkiszu dmuchanego,
  • 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej, lub mlecznej,
  • 4 łyżki miodu,
  • 3 łyżki  dobrego kakao,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • 2 łyżeczki cynamonu,

Przygotowanie:

  • przekładam do dużej miski płatki i pokrojone orzechy,
  • w niedużym garnuszku mieszam: olej, miód, kakao i cynamon aż do połączenia (można ewentualnie troszkę podgrzać),
  • zawartość garnuszka wylewam na płatki i orzechy, dokładnie mieszam, tak aby w całości zostały pokryte masa czekoladową,
  • piekarnik nagrzewam do 170 stopni, blachę wykładam folią aluminiową i na nią przekładam płatki z orzechami w czekoladzie,
  • piekę bez termoobiegu przez ok 15-18 minut uważając aby granola się przyrumieniła (ja lubię mocniej przyrumienioną) ale nie spaliła,
  • w tym czasie granolę dwu, trzy-krotnie mieszam, tak aby wszystko opiekło się równomiernie,
  • po tym czasie wyłączam piekarnik i studzę granolę,
  • do przestudzonej granoli dodaję: żurawinę, drobno pokrojoną czekoladę i orkisz- mieszam,
  • przekładam do słoików, lub szczelnych pojemników.

Smacznego! :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>