granola dyniowa

Dyniowa granola z nerkowcami i sezamem

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Ta granola to naprawdę moje smaki, bo jestem wielką fanką dyni. Dyniowa granola z nerkowcami i sezamem nie tylko jest ładna i aromatyczna, smaczna i pożywna. Jest to inna granola niż pozostałe, nie taka chrupiąca, bardziej wilgotna- ale w smaku doskonała.

Można ją przechowywać 3-4 dni w słoiku, przy potrzebie dłuższego przechowywania słoik lub inny pojemnik, w którym jest granola najlepiej jest przełożyć do lodówki.

Składniki:

  • szklanka płatków owsianych,
  • szklanka płatków jaglanych,
  • 1 szklanka sezamu,
  • 1 szklanka pestek z dyni,
  • 2 szklanki nerkowców,
  • 1 szklanka puree z dyni z tego przepisu,
  • 3-4 łyżki miodu,
  • 2-3 łyżki oleju,

Przygotowanie:

  • wszystkie składniki sypkie mieszam w jednej misce,
  • w drugiej dokładnie łącze puree z miodem i olejem,
  • masę z puree dodaję do suchych składników i wszystko dokładnie mieszam aż do połączenia- kiedy wszystko będzie dokładnie posklejane i obtoczone w masie,
  • całość wykłam na blachę do pieczenia wyłożoną folią aluminiową,
  • piekę w piekarniku nagrzanym do ok 175 stopni bez termoobiegu przez ok 15-18 minut uważając aby granola się przyrumieniła,
  • w tym czasie granolę dwu, trzy-krotnie mieszam, tak aby wszystko opiekło się równomiernie,
  • po tym czasie wyłączam piekarnik i studzę granolę,
  • przestudzoną granolę przekładam do słoików, lub szczelnych pojemników- gotowe.

Smacznego! :)

Przepis bierze udział w akcji:
Wiosenny detoks

2 myśli nt. „Dyniowa granola z nerkowcami i sezamem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>