pieczone frytki z batatów

Pieczone frytki z batatów

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Zapraszam na pomysł na szybką przekąskę, lub dodatek do obiadu. Pieczone bataty, trudno do końca nazwać frytkami, ponieważ nie są tak chrupkie jak powinny być „prawdziwe” frytki, są bardziej wilgotne, ale za to naprawdę pyszne i zdrowe, a na dodatek przygotowuje się je całkiem szybko. Polecam!

Składniki:

  • ok. 1 kg batatów,
  • 2-3 łyżki oliwy,
  • przyprawy: sól,  pieprz, czosnek, czerwona papryka, estragon= po 1/2 łyżeczki wymieszanych razem w mieszankę przypraw,

Przygotowanie:

  • piekarnik rozgrzewam do 190-200 stopni,
  • blachę z piekarnika wykładam folią aluminiową lub papierem do pieczenia,
  • bataty dobrze szoruję, osuszam i kroję w słupki tak jak na frytki, a następnie układam ciasno na blaszce,
  • tak przygotowane bataty polewam oliwą i posypuje wcześniej przygotowaną mieszanką przypraw,
  • piekę przez ok 20-30 minut, ostatnie 5 minut z użyciem termoobiegu.

Smacznego! :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>