zupa pomidorowa z soczewicą

Zupa pomidorowa z soczewicą i serowymi grzankami

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Czasem mam ochotę na gęstą, pachnącą zupę pomidorową. Super jest kiedy można ją przygotować ze świeżych, pachnących pomidorów,  lub  zupę ze świeżych i suszonych pomidorów z bazylią, ale kiedy brak jest świeżych warzyw, to można sięgnąć także po te zamknięte w słoikach i puszkach-i tak ja zrobiłam tym razem. Połączenie pomidorów z puszki z pomidorami suszonymi w aromatycznej zalewie oraz dodatek soczewicy i aromatycznych przypraw sprawia, że zupa jest gęsta, syta i naprawdę smaczna. Dodatkowo serowe grzanki i mamy idealne rozgrzewające i pachnące danie!

Polecam!

Składniki ( na ok 4-6 porcji):

  • 1,5 litra wywaru warzywnego, lub mięsnego,
  • 1 szklanka soczewicy czerwonej,
  • 1 słoik suszonych pomidorów w zalewie,
  • 1 puszka pomidorów,
  • przyprawy: 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki, 3/4 łyżeczki czosnku granulowanego, 1/2 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki, 1/3 łyżeczki harrisy,

Grzanki:

  • 1 bagietka,
  • 3-4 plastry sera żółtego,

Przygotowanie:

  • do garnka wlewam przygotowany wywar warzywny lub mięsny i całość podgrzewam,
  • do gorącego wywaru dodaję soczewicę i gotuję przez ok 15 minut,
  • następnie dodaję pomidory z puszki, gotuję jeszcze jakieś 5 minut, po tym czasie zdejmuję z kuchenki i dodaję lekko odsączone pomidory z zalewy oraz przyprawy,
  • całość miksuję blenderem,

Grzanki:

  • bagietkę kroję na mniejsze kawałki, układam na nich plasterki sera,
  • całość zapiekam na górnej półce piekarnika nagrzanego do 200 stopni przez ok 10 minut.

Smacznego! :)

4 myśli nt. „Zupa pomidorowa z soczewicą i serowymi grzankami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>