tarta cukiniowa

Cukiniowa tarta z ciasta francuskiego z dodatkiem sera błękitny lazur

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Uwielbiam lato i letnie gotowanie!

To właśnie w lato jest dostęp do świeżych i pachnących warzyw i owoców, korzystam z tego w pełni. Moja letnia kuchnia jest sezonowa, szybka i pachnąca.

Cukiniowa tarta z ciasta francuskiego z dodatkiem sera błękitny lazur- to właśnie takie danie. Sezonowe- bo z cukinią, szybkie- bo jej przygotowanie zajmuje ok. 40 minut, pachnące- cukinią, serem, bazylią, a że jest jeszcze smaczne- to trzeba samemu się przekonać :)

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego,
  • 2-3 nieduże cukinie,
  • ok. 100 g sera błękitny lazur,
  • 3 jajka,
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego,
  • sól,
  • pieprz,
  • czosnek,
  • bazylia,

Przygotowanie:

  • ciastem francuskim wykładam wyłożoną wcześniej pergaminem i nasmarowaną tłuszczem formę na tartę,
  • cukinie dokładnie myję, obieram i kroję na plastry o szerokości ok 0,5 cm,
  • plastry cukinii układam na cieście francuskim,
  • ser kroję w drobną kostkę i posypuję nim ułożone cukinie,
  • jajka, jogurt i przypraw (dopraw do smaku) przekładam do plastikowego pojemnika i mieszam na jednolitą masę przy użyciu trzepaczki blendera,
  • gotową masą jajeczno- jogurtową wylewam na wierzch tarty,
  • piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i włączoną funkcją termoobiegu przez ok 25-30 minut.

Smacznego! :)

Przepis bierze udział w akcji:
Lekkie i szybkie dania na upalne dni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>