czekoladowy pudding chia

Czekoladowy pudding chia z kwaśnym dżemem borówkowym

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Pudding chia to poza owsianką i jaglanką mój ulubiony pomysł na śniadanie. Świetnie sprawdza się też w roli deseru. Tym razem przygotowałam jego czekoladową wersję z dodatkiem kakao. Czekoladowa / kakaowa część jest więc bardzo słodka, dlatego świetnie kontrastuje się z kwaśnym dżemem. Może to być dżem aroniowy, z czarnej porzeczki, u mnie był to tym razem kwaśny dżem borówkowy.

Składniki na 2-3 porcje:

  • ok. 300 ml mleka krowiego lub roślinnego,
  • 3 łyżeczki nasion chia,
  • 2-3 łyżki kakao,
  • słoik kwaśnego dżemu borówkowego,

Przygotowanie:

  • do wysokiej szklanki/ pojemnika lub słoika wlewam mleko oraz wsypuję nasiona chia i dodaję kakao,
  • słoik zamykam i intensywnie nim potrząsam,
  • słoik odstawiam do lodówki, początkowo potrząsam jeszcze kilka razy co jakiś czas,
  • słoik pozostawiam w lodówce na noc,
  • rano gotowy pudding przekładam do szklanek,
  • na wierzch dodaję 1-2 łyżki kwaśnego dżemu borówkowego,

Smacznego! :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>